Tak przygotowane sushi będzie rozpływać się w ustach. Sprawdzone przepisy

Sushi jest w Japonii daniem tradycyjnym, które swoich miłośników ma na całym świecie. Swoją popularność zawdzięcza walorom smakowym. Istnieje kilka rodzajów sushi, możemy wymienić m.in. hosomaki, uramaki czy nigiri. Poniżej podajemy parę przepisów na wykonanie wyśmienitego sushi, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości.

Sushi jest bardzo zdrowym i dietetycznym daniem
Sushi jest bardzo zdrowym i dietetycznym daniem123RF/PICSEL

Czym jest sushi?

To tradycyjna japońska potrawa, która składa się z ryżu, surowej ryby i dodatkowych składników, takich jak warzywa czy owoce morza. Poziom trudności oraz czas przygotowania sushi zależy od jego rodzaju. Jest to danie bardzo zdrowe, które świetnie nada się na przyjęcia, konferencje czy spotkanie we dwoje. Wystarczy kupić kilka składników, aby przyrządzić sushi samodzielnie w domu. A więc do dzieła!

Czy sushi jest zdrowe?

Sushi bogate jest w wiele substancji odżywczych, które pomagają regulować pracę organizmu. Sam ryż ma dużo białka, które służy jako źródło energii i pomaga regulować gospodarkę metaboliczną. Ryż to również źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu nerwowego oraz wytwarzania czerwonych krwinek. Ryby zaś są bardzo zdrowe, gdyż zawierają sole mineralne, białka, węglowodany oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze wpływają na układ krążenia.

Nigiri sushi

Bez wątpienia jest to najpopularniejszy rodzaj sushi. Porcje ryżu formuje się ręcznie, a na nich umieszcza się kawałek ryby lub kalmara. Dopełnieniem jest cienka warstwa wasabi.

Składniki:

  • ryż na sushi - 250 g
  • ocet ryżowy - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • łosoś wędzony - 100 g
  • krewetki koktajlowe - 100 g
  • nori - 1/4 listka
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Sposób przygotowania:

1. Na początku opłucz ryż w sicie, do momentu, aż woda będzie klarowna. Następnie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

2. W kolejnym kroku pomieszaj ze sobą cukier, ocet, oraz jedną płaską łyżkę soli. Ryż przełóż do dużej miski i rozprowadź na nim mieszankę octu oraz pomieszaj go płaską łopatką. Wystudź ryż.

3. Łososia pokrój w prostokąty, a krewetki umyj i osusz. Nori pokrój w małe paski.

4. Małe porcje ryżu uformuj w owalne kształty i umieść w środku trochę wasabi oraz ułóż łososia lub krewetki. Całość udekoruj paskami nori. Sushi podawaj z sosem sojowym oraz imbirem.

Maki sushi

Sushi możesz przygotować samodzielnie w domu
Sushi możesz przygotować samodzielnie w domu123RF/PICSEL

Słowo maki z japońskiego oznacza "rolować". Więc jest to rolka ryżu z dodatkami, którą zawija się w prasowane wodorosty nori. Ten rodzaj sushi wypełnia się owocami morza lub surową rybą. Całość zawija się za pomocą bambusowej maty.

Składniki:

  • 1 filet z łososia
  • 1 ogórek
  • kilka arkuszy alg nori
  • 2 łyżki wina mirin
  • pasta wasabi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 300g ryżu do sushi
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie oczyść filet z łososia i pokrój go w małe paski. Ogórek też pokrój w paski i usuń z niego gniazda nasienne. Ryż ugotuj i postępuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2. Na macie umieść 2/3 arkusza nori i nałóż warstwę ryżu. Przez środek rozprowadź pasek wasabi.

3. Rybę namocz w japońskim winie mirin. Na ryż nałóż kawałek łososia i ogórka.

4. Całość zwiń i delikatnie uciskaj. Tak uformowane rulony pokrój na małe kawałki o grubości około dwóch i pół centymetra.

Hosomaki

Jest to odmiana maki. W środku mogą znajdować się kawałki warzyw oraz surowej ryby. Hosomaki są najmniejszym rodzajem sushi, jego wielkość nie przekracza trzech centymetrów.

Składniki:

  • 1 liść nori
  • 60 g ryżu do sushi
  •  łyżeczka wasabi
  •  łyżeczka sezamu białego
  •  10 g łososia

Sposób przygotowania:

1. Liść nori podziel na pół, a następnie przełóż go na matę do zawijania. Ugotuj ryż.

2. Rozłóż ryż, zostawiając około dwóch centymetrów marginesu z jednej strony. Następnie posmaruj ryż odrobiną wasabi i posyp sezamem.

3. Rybę pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je pośrodku. Całość zawijaj do momentu marginesu. Pozostałą część zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.

4. Sushi pokrój na sześć równych części i polej sosem sojowym oraz pastą wasabi.

Uramaki

To sushi, które zawija się na odwrót. To znaczy, że ryż daje się na zewnątrz, zaś glony nori do środka. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem, co podkreśla smak dania.

Składniki:

  • 300 g ryżu do sushi
  •  1 filet z łososia
  •  1 ogórek
  •  kilka płatków alg nori
  •  pasta wasabi
  •  kawałek imbiru
  •  garść sezamu czarnego
  •  2 łyżki sosu sojowego
  •  3 łyżki octu ryżowego
  •  1 łyżka cukru
  •  1 łyżeczka soli
  •  2 łyżki wina mirin

Sposób przygotowania:

1. Łososia pokrój w wąskie paski i zamarynuj w occie ryżowym oraz winie mirin. Ogórka zaś pokrój w podłużne paski i usuń z gniazda nasienie. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Na macie rozłóż folię spożywczą i ułóż na niej nori oraz warstwę ryżu. Obróć przygotowany arkusz na drugą stronę, a przez środek rozciągnij niewielki pasek wasabi. Na końcu rozłóż paski łososia oraz ogórka.

3. Całość delikatnie zwiń i uciskaj. Tak uformowany rulon obsyp dokładnie ziarnami sezamu i pokrój na osiem równych kawałków. Palce lizać!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas