Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w serze
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Ziemniaki są podstawą tradycyjnych polskich obiadów. Jednak nawet najwięksi fani tego warzywa mają od czasu do czasu ochotę na zmianę i spróbowanie czegoś nowego. Podpowiadamy trzy proste pomysły na dania z ziemniaków. Są tanie i nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni, mogą posłużyć jako dodatek do obiadu, bądź samodzielne danie.
Ziemniaki z serem z piekarnika
Pieczone ziemniaki z serem to pierwszy, szybki pomysł na obiad lub imprezową przekąskę. Większość składników masz zapewne w kuchni, a potrzebujesz:
- 6 ziemniaków
- 6 łyżek masła
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 30 dag mozzarelli
Ziemniaki z serem z piekarnika przygotujesz w następujący sposób:
Ziemniaki porządnie wyszoruj i pokrój na ćwiartki.
Ziemniaczane pałeczki z patelni przygotujesz szybko, jeśli masz w domu:
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- papryka słodka
- pietruszka
- 10 dag sera żółtego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Ziemniaczane pałeczki z patelni są banalne w przygotowaniu, choć zajmują nieco więcej czasu niż dwa pozostałe przepisy:
- Obierz ziemniaki i ugotuj.
- Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe.
- Przetrzyj ziemniaki przez sitko lub delikatnie zblenduj.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli jest ono zbyt płynne, dodaj nieco mąki ziemniaczanej.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego pałeczki o grubości około centymetra.
- Wrzuć na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż uzyskają złotą barwę.
Zobacz również: Przepis na ziemniaki w pieczone w mundurkach
Smażone ziemniaki z ziołami z piekarnika
Kolejny pomysł na obiad to smażone ziemniaki z ziołami. Prawdopodobnie nie musisz nawet iść na zakupy, bo wszystkie składniki znajdziesz w domu:
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- olej roślinny
- kilka łyżek masła
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- tymianek
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania smażonych ziemniaków z ziołami z piekarnika jest banalny:
- Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około 2 - 3 centymetrów, posól i dopraw pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru, wówczas wrzuć na patelnię masło, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i tymianku.
- Podjem ziemniaki bulionem z kurczaka i smaż przez kilka minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego razem z bulionem i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Zobacz również: Propozycje na ziemniaki od Ewy Wachowicz