Takich ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w serze

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Ziemniaki są podstawą tradycyjnych polskich obiadów. Jednak nawet najwięksi fani tego warzywa mają od czasu do czasu ochotę na zmianę i spróbowanie czegoś nowego. Podpowiadamy trzy proste pomysły na dania z ziemniaków. Są tanie i nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni, mogą posłużyć jako dodatek do obiadu, bądź samodzielne danie.

Ziemniaki pieczone to doskonała przekąska na każdą okazję
Ziemniaki pieczone to doskonała przekąska na każdą okazjęINTERIA.PL

Ziemniaki z serem z piekarnika

Pieczone ziemniaki z serem to pierwszy, szybki pomysł na obiad lub imprezową przekąskę. Większość składników masz zapewne w kuchni, a potrzebujesz:

  • 6 ziemniaków
  • 6 łyżek masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 30 dag mozzarelli

Ziemniaki z serem z piekarnika przygotujesz w następujący sposób:

Ziemniaki porządnie wyszoruj i pokrój na ćwiartki.  

  • Czosnek drobno posiekaj.
  • Ułóż ziemniaki w formie do pieczenia babeczek. 
  • Do każdego ziemniaka włóż masło i posyp je przyprawami. 
  • Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz 50 minut. 
  • Zetrzyj ser na tarce o grubych otworach. 
  • Wyjmij ziemniaki, posyp je serem i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  • Ziemniaczane pałeczki z patelni przygotujesz szybko, jeśli masz w domu:

    • 3 ziemniaki
    • sól
    • pieprz
    • czosnek w proszku
    • papryka słodka
    • pietruszka
    • 10 dag sera żółtego
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • olej do smażenia

    Ziemniaczane pałeczki z patelni są banalne w przygotowaniu, choć zajmują nieco więcej czasu niż dwa pozostałe przepisy:

    1. Obierz ziemniaki i ugotuj. 
    2. Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe. 
    3. Przetrzyj ziemniaki przez sitko lub delikatnie zblenduj. 
    4. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli jest ono zbyt płynne, dodaj nieco mąki ziemniaczanej.  
    5. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego pałeczki o grubości około centymetra. 
    6. Wrzuć na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż uzyskają złotą barwę.
    Smażone pałeczki wyglądają jak frytki, ale smakują lepiej
    Smażone pałeczki wyglądają jak frytki, ale smakują lepiejposinote123RF/PICSEL

    Smażone ziemniaki z ziołami z piekarnika

    Kolejny pomysł na obiad to smażone ziemniaki z ziołami. Prawdopodobnie nie musisz nawet iść na zakupy, bo wszystkie składniki znajdziesz w domu:

    • 4 ziemniaki
    • sól
    • pieprz
    • olej roślinny
    • kilka łyżek masła
    • 3 ząbki czosnku
    • rozmaryn
    • tymianek
    • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka

    Sposób przygotowania smażonych ziemniaków z ziołami z piekarnika jest banalny:

    1. Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około 2 - 3 centymetrów, posól i dopraw pieprzem. 
    2. Na patelni rozgrzej olej.
    3. Smaż ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru, wówczas wrzuć na patelnię masło, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i tymianku. 
    4. Podjem ziemniaki bulionem z kurczaka i smaż przez kilka minut. 
    5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
    6. Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego razem z bulionem i piecz przez 15 minut. 


    Smacznego!

    "Ewa gotuje”: Huevos rancheros po naszemuPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas