Takim żeberkom nie oprze się żaden smakosz. Prosty przepis, rewelacyjny efekt

Jak przyrządzić odchodzące od kości żeberka?
Jak przyrządzić odchodzące od kości żeberka?123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby żeberka były mięciutkie?

Zobacz również:

    Smaczna marynata do żeberek

    Marynata na bazie miodu idealnie pasuje do żeberek
    Marynata na bazie miodu idealnie pasuje do żeberek123RF/PICSEL
    • ½ szklanki oleju roślinnego
    • 3 łyżki musztardy
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
    • 1 łyżka oliwy
    1. Do miski wlewamy olej roślinny, dodajemy jedną łyżkę miodu oraz wszystkie wymienione powyżej przyprawy.
    2. Całość dokładnie mieszamy do momentu, w którym uzyskamy gładką i pozbawioną grudek miksturę.
    3. Gotową marynatę wkładamy do lodówki na czas odpowiedniego przygotowania żeberek.

    Przygotowanie soczystych żeberek z piekarnika

    1. Zaczynamy od starannego umycia 1 kg żeberek, a następnie osuszamy je kawałkiem ręcznika papierowego i pozbywamy się błonek.
    2. Mięsne kąski zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    3. Im dłużej żeberka będą się marynowały, tym nabiorą więcej smaku, a mięso po upieczeniu wyjdzie bardzo delikatne.
    4. W kolejnym kroku podsmażamy mięso na łyżce oliwy przez ok. 2-3 minuty. Po wstępnej obróbce termicznej przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego.
    5. Żeberka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, by uzyskać chrupiącą glazurę.
    6. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do żeberek. Idealnie nadadzą się pieczone ziemniaki, colesław, mizeria lub buraczki.
    „Ewa gotuje”: Żeberka w sosie pieprzowymPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?