Żeberka BBQ

Żeberka BBQ to przebój sezonu grillowego, choć może je zrobić w piekarniku! To klasyczna amerykańska potrawa, którą przygotujesz z łatwością. Żeberka BBQ kuszą swoim smakiem i aromatem wszystkich fanów mięsnych potraw.

Żeberka BBQ zawsze się udają
Żeberka BBQ zawsze się udająINTERIA.PL

Składniki: 
1 kg żeberek wieprzowych  
1 łyżeczka soli 
1 łyżka papryki wędzonej 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżka czosnku granulowanego 
2 łyżki oliwy 
125 ml sosu BBQ

Żeberka BBQ - przygotowanie

1. W miseczce wymieszać sól, paprykę wędzoną, czarny pieprz, czosnek granulowany i oliwę. Powstałą marynatą nasmarować żeberka z każdej strony. Mięso odstawić na 4 godziny.

2. Zamarynowane mięso zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie rozchylić folię mięso nasmarować sosem BBQ i piec w 200 stopniach jeszcze 10-15 minut.

3. Podawać na ciepło.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas