Czym jest biała piana podczas smażenia kurczaka? Rozwiewamy wątpliwości

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Smażenie kurczaka może wzbudzać w kucharzach wątpliwości
Smażenie kurczaka może wzbudzać w kucharzach wątpliwości 123RF/PICSEL

Uniwersalny kurczak święci tryumfy

  • Powinno cechować się delikatnie różową barwą. Jeśli filet z kurczaka przyjmuje odcienie szarości lub widać na nim pożółkłe fragmenty, czasy świeżości ma już za sobą.
  • Zwarta konsystencja i jędrność to kolejne wyznaczniki świeżego mięsa. Pod wpływem delikatnego nacisku palca powinno szybko odzyskać kształt.
  • Zapach świeżego mięsa jest bardzo łagodny. Gdy wyczuwasz silniejszy aromat z kwaskowatymi nutami — porcja zaczęła się już psuć.

Dylemat podczas przygotowania mięsa z kurczaka

Co oznacza biała piana podczas smażenia kurczaka?

Jak smażyć kurczaka, żeby był soczysty?

„Ewa gotuje”: Zupa z fasolką szparagowąPolsat