Tarta bananowo-czekoladowa

Po prostu pyszna!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 170 g + 2 łyżki cukru
  • sól
  • 6 jaj
  • 200 g śmietany kremówki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 małe banany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • tłuszcz i bułka do formy
  • mąka do podsypywaniaPrzygotowanie:

1.      Masło, mąkę, 50 g cukru, szczyptę soli i jajko wyrabiać na gładkie ciasto najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

2.      Ciasto rozwałkować na krążek (ok. 32 cm O) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć w przygotowaną formę do tarty. Lekko docisnąć brzegi. Ciasto przykryć arkuszem papieru i wysypać suszony groszek (aby zapobiec wyrastaniu ciasta). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C ok. 15 minut.

3.      5 jaj, śmietanę i 120 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego, dodać proszek budyniowy. Mieszać, aż masa będzie gładka. 2 banany pokroić w plasterki, skropić łyżeczką soku z cytryny. Pozostałe 2 banany zmiksować, dodając łyżeczkę soku z cytryny.

4.      Z tarty zdjąć papier z groszkiem i odstawić, aby ostygła (na 10 minut). Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. 100 g czekolady rozsmarować na tarcie. Na tym ułożyć plasterki banana (3 odłożyć do dekoracji) i wylać masę. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut (temperatura jak poprzednio). Wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę, aby ostygła.

5.       Tartę uwolnić z formy i posypać 2 łyżkami cukru, który skarmelizować za pomocą palnika.

6.      Pozostałą czekoladę ponownie rozpuścić, rozsmarować na plastikowej tacce, a kiedy zastygnie, za pomocą noża zrobić wiórki czekoladowe. Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi i plasterkami banana.

Uwaga: Ponieważ w komentarzach pojawiły się wątpliwości wyjaśniamy: proszek budyniowy to proszek, z którego przygotowuje się budyń. Nie należy przygotowywać budyniu według przepisu na opakowaniu, a jedynie wsypać zawartość opakowania do masy.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas