Tarta bezowo-gruszkowa
Znika w mig!

Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- • łyżeczka masła do natłuszczenia formy
- Wypełnienie:
- 3 gruszki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 białka
- szczypta soli
- 4,5 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki pokrój w cząstki. Masło, brązowy cukier i cynamon podgrzej, włóż gruszki, przemieszaj. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną blachę, ponakłuwaj, podpiecz 15 min. w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodając cukier. 2. Na cieście układaj gruszki, piecz 15 minut. Szprycą dekoracyjnie wyciskaj bezę, piecz kolejny kwadrans.