Tarta czekoladowa z malinami

Deser idealny dla miłośników czekolady

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • 10 dag masła
  • 1 pomarańcza
  • 30 dag śmietany kremówki
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do formy
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej z kakao oraz proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mocno schłodzone masło pokrojone na kawałeczki. Wlej 2-3 łyżki zimnej wody. Składniki siekaj nożem, a kiedy powstaną grudki, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj 30 minut. 

2. W tym czasie pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z połowy owocu obierz skórkę tak, by uformowała się z niej spiralka. Włóż ją do śmietany i zagotuj. 

3. Prostokatną formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Wylep nim przygotowaną formę. Spód ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia. 

4. Czekoladę grubo posiekaj. Pomarańczową śmietanę jeszcze raz mocno podgrzej. Wyjmij skórkę pomarańczową. Wrzuć czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę przestudź, a potem włóż do lodówki na ok. 30 minut. 5 Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, lekko ją ubij. Krem rozsmaruj na przygotowanym kruchym spodzie. Tartę wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem ciasto udekoruj malinami albo posyp orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje