Tarta drożdżowa

Nie masz pomysłu na drugie danie? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszną tartę.

Smakuje wyśmienicie
Smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, 100 ml mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 15 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tortownicę posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i ponowne wyrób. 3/4 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na spodzie rozłóż pokrojone jajka, posyp posiekanym szczypiorkiem i zalej masą śmietanową. Pozostałe ciasto rozwałkuj na okrągły placek i delikatnie rozłóż na wierzchu.

Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. 

Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkamiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas