Tarta drożdżowa
Nie masz pomysłu na drugie danie? Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszną tartę.

Składniki
- 52 dag mąki pszennej,
- 4 dag świeżych drożdży,
- 250 ml letniego mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki
na nadzienie
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 1 jajko
- 15 dag sera żółtego, np. gouda,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz.
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, 100 ml mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 15 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tortownicę posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i ponowne wyrób. 3/4 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na spodzie rozłóż pokrojone jajka, posyp posiekanym szczypiorkiem i zalej masą śmietanową. Pozostałe ciasto rozwałkuj na okrągły placek i delikatnie rozłóż na wierzchu.
Piecz ok. 45 min w temp. 180°C.