Tarta dyniowa na słono
Sezonowo i zdrowo - tarta dyniowa, ale tym razem na słono. Doskonała na przystawkę lub jesienny podwieczorek. Smakuje na ciepło i na zimno.
O pożytkach płynących z jedzenia dyni można mówić bez końca. Paniom dbającym o urodę za rekomendację niech wystarczy kolor dyni. To znak, że zawiera ona beta-karoten i witaminę A. Dynia zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin. Poza tym jest bogata w potas, wapń, fosfor. Występują w niej także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu.
Do przygotowania tarty potrzebujemy: 1 kg dyni, 100 g śmietany, 1 szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka, ciasto francuskie, sól i pieprz.
Kroimy dynie na ósemki. Usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skórki i kroimy miąższ w kostkę. Dynię gotujemy na parze przez 8 minut. Następnie blendujemy ugotowany miąższ.
Ciasto francuskie rozkładamy na posmarowanej masłem i lekko posypanej mąką formie do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 180 st. C przysypując ciasto suchą, białą fasolą (robimy tak, by ciasto nie wybrzuszyło się). Wystarczy 10 minut pieczenia.
Rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz, a następnie dodajemy gałkę muszkatołową. Rozkładamy puree z dyni na cieście i przykrywamy ubitymi jajkami.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 25 minut. (PAP Life)