Tarta francuska z rabarbarem

To warzywo jest niesamowicie kwaśne na surowo i pysznie kwaskowe po upieczeniu z cukrem. Ciasto z nim to poezja.

Doskonała na słodki podwieczorek
Doskonała na słodki podwieczorek123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka octu
  • jajko
  • niecała szklanka zimnej wody

Wierzch:

  • 50 dag rabarbaru
  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag pistacji

Przygotowanie:

1 Obydwie mąki przesiej przez sito i wsyp do miski. Ocet wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj. Wlej ją do mąki, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, połóż na talerzyku, wstaw do lodówki na dwie godziny.

2 Masło utrzyj, uformuj z niego placek grubości ok. 2 cm. Włóż go między dwie folie, rozwałkuj. Odłóż do lodówki na godzinę.

3 Ciasto wyjmij, posyp mąką. Rozwałkuj. Na środku rozłóż masło. Zawiń rogi ciasta, tak by przykryło masło. Rozwałkuj. Złóż na trzy i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyjmuj ciasto sześć razy, wałkuj i za każdym razem schładzaj.

4 Ciasto rozwałkuj, potnij na prostokąty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście posmarowanym serkiem, posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp. 200˚C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas