Tarta francuska z rabarbarem
To warzywo jest niesamowicie kwaśne na surowo i pysznie kwaskowe po upieczeniu z cukrem. Ciasto z nim to poezja.
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki krupczatki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka octu
- jajko
- niecała szklanka zimnej wody
Wierzch:
- 50 dag rabarbaru
- 25 dag mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag pistacji
Przygotowanie:
1 Obydwie mąki przesiej przez sito i wsyp do miski. Ocet wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj. Wlej ją do mąki, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, połóż na talerzyku, wstaw do lodówki na dwie godziny.
2 Masło utrzyj, uformuj z niego placek grubości ok. 2 cm. Włóż go między dwie folie, rozwałkuj. Odłóż do lodówki na godzinę.
3 Ciasto wyjmij, posyp mąką. Rozwałkuj. Na środku rozłóż masło. Zawiń rogi ciasta, tak by przykryło masło. Rozwałkuj. Złóż na trzy i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyjmuj ciasto sześć razy, wałkuj i za każdym razem schładzaj.
4 Ciasto rozwałkuj, potnij na prostokąty. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki. Ułóż na cieście posmarowanym serkiem, posyp cukrem. Piecz 15 minut w temp. 200˚C.