Tarta malinowo-miętowa
Na sam widok cieknie ślinka!

Składniki
- 1 porcja podstawowego kruchego ciasta
- 2 tabliczki białej czekolady
- 40 dag mielonego twarogu
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 30 dag malin
- 1/2 szkl. konfitury malinowej
- 2–3 łyżki likieru miętowego
- trochę mąki do oprószenia stolnicy
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Przygotuj porcję kruchego ciasta, tak jak w przepisie podstawowym. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko je rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej formy.
2. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, przestudź. Kruchy spód wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 25 minut. Wystudź. Czekoladę wymieszaj z twarogiem. Śmietanę ubij. Domieszaj ją do masy serowej. Krem wyłóż na upieczony spód. Maliny przebierz, umyj, osusz. Konfiturę podgrzej, przetrzyj i wymieszaj z likierem. Maliny rozłóż na wierzchu tarty. Posmaruj je konfiturą z likierem.