Tarta morelowa w koronie z rozetek
Kruche i pachnące!
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło pokrojone na kawałeczki. Wsyp 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy i mielone migdały. Szybko zagnieć kruche ciasto. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj na cienki placek.
2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylep przygotowanym plackiem. Ciasto mocno dociśnij do spodu i brzegu formy. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Morele umyj, wytrzyj, porozcinaj i wyjmij pestki. Konfiturę podgrzej. Owoce rozłóż na kruchym spodzie. Posmaruj konfiturą i posyp całymi migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35 minut.
3. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywno. Pianę z białek przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij wokół brzegu ciasta spore bezowe rozetki. Tartę piecz jeszcze ok. 5 minut. Oprósz cukrem pudrem.