Reklama

Reklama

Tarta morelowa w koronie z rozetek

Kruche i pachnące!

Składniki

  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 80 dag moreli
  • 15 dag konfitury morelowej
  • 2 łyżki całych migdałów (bez skórki)
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mąka do oprószenia stolnicy i formy
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło pokrojone na kawałeczki. Wsyp 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy i mielone migdały. Szybko zagnieć kruche ciasto. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj na cienki placek. 

2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylep przygotowanym plackiem. Ciasto mocno dociśnij do spodu i brzegu formy. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Morele umyj, wytrzyj, porozcinaj i wyjmij pestki. Konfiturę podgrzej. Owoce rozłóż na kruchym spodzie. Posmaruj konfiturą i posyp całymi migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35 minut. 

3. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywno. Pianę z białek przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij wokół brzegu ciasta spore bezowe rozetki. Tartę piecz jeszcze ok. 5 minut. Oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje