Reklama

Reklama

Tarta morelowo-migdałowa

Idealna do kawy lub jako słodkie śniadanie.

Składniki:

Reklama


CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 175 g masła
  • 2-3 łyżeczki wody
  • łyżka płatków migdałowych


NADZIENIE:

  • 12 połówek moreli
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
  • 2 łyżki mąki pszennej 

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Dodając po odrobinie wody, wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj je na grubość 3 mm. Przełóż ciasto do formy, ponakłuwaj widelcem i przełóż do lodówki na 30 minut.

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 12-15 minut.

Utrzyj na krem masło i cukier, dodaj jajko, mąkę i mąkę migdałową. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto, ułóż na wierzchu połówki moreli, posyp płatkami migdałowymi.

Piecz ok. 35 minut w 170 st. C lub aż ciasto się zezłoci.


Dowiedz się więcej na temat: tarta | tarty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje