Tarta morelowo-migdałowa
Idealna do kawy lub jako słodkie śniadanie.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 175 g masła
- 2-3 łyżeczki wody
- łyżka płatków migdałowych
NADZIENIE:
- 12 połówek moreli
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- jajko
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Dodając po odrobinie wody, wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj je na grubość 3 mm. Przełóż ciasto do formy, ponakłuwaj widelcem i przełóż do lodówki na 30 minut.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 12-15 minut.
Utrzyj na krem masło i cukier, dodaj jajko, mąkę i mąkę migdałową. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasto, ułóż na wierzchu połówki moreli, posyp płatkami migdałowymi.
Piecz ok. 35 minut w 170 st. C lub aż ciasto się zezłoci.