Tarta na cieście francuskim
Taki deser smakuje wyjątkowo, szczególnie w deszczowe jesienne dni.

Składniki
- 30 dag ciasta francuskiego,
- 1 kg jabłek,
- 5 dag cukru,
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 300 ml cydru,
- 25 dag gęstej śmietany kremówki,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 torebka cukru wanilinowego,
- tłuszcz do formy.
Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować. Dusić 5 minut. Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, skórką cytrynową. Wylać na jabłka. Ciasto piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.