Tarta na cieście francuskim

Taki deser smakuje wyjątkowo, szczególnie w deszczowe jesienne dni.

Smakuje nieziemsko!
Smakuje nieziemsko! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag ciasta francuskiego,
  • 1 kg jabłek,
  • 5 dag cukru,
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 300 ml cydru,
  • 25 dag gęstej śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 torebka cukru wanilinowego,
  • tłuszcz do formy.

Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować. Dusić 5 minut. Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, skórką cytrynową. Wylać na jabłka. Ciasto piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. 

Ciasto amerykańskie z jabłkami - szybki przepisInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?