Reklama

Reklama

Tarta rabarbarowa

Oryginalna.


Reklama

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 175 g cukru
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  •  5-6 łodyg rabarbaru (ok. 500 g)
  • 150 g śmietany
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Pól łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Tłuszcz, mąka do formy

Przygotowanie:

Mąkę, 50 g cukru, sól, jajko i masło pokrojone w kostkę wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Prostokątną formę do tarty (21x29) natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32cm). Wyłożyć nim formę, docisnąć. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Na cieście ułożyć papier do pieczenia, nasypać suchy groszek (dla obciążenia). Piec w200 st. C przez 10 minut. Zdjąć papier i groszek i piec kolejne 5 minut.

Rabarbar pokroić na 15 cm kawałki. Śmietanę zmieszać z mlekiem, 2 jajkami, 125 g cukru, mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.

Ciasto wyjąć z piekarnika ułożyć na nim rabarbar, zalać przygotowaną śmietaną. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ewentualnie pod koniec przykryć folia aluminiową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: Tarta rabarbarowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje