Tarta rabarbarowa
Oryginalna.
Składniki:
- 250 g mąki
- 175 g cukru
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 125 g masła
- 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 500 g)
- 150 g śmietany
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Pól łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Tłuszcz, mąka do formy
Przygotowanie:
Mąkę, 50 g cukru, sól, jajko i masło pokrojone w kostkę wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Prostokątną formę do tarty (21x29) natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt (24x32cm). Wyłożyć nim formę, docisnąć. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, nasypać suchy groszek (dla obciążenia). Piec w200 st. C przez 10 minut. Zdjąć papier i groszek i piec kolejne 5 minut.
Rabarbar pokroić na 15 cm kawałki. Śmietanę zmieszać z mlekiem, 2 jajkami, 125 g cukru, mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.
Ciasto wyjąć z piekarnika ułożyć na nim rabarbar, zalać przygotowaną śmietaną. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ewentualnie pod koniec przykryć folia aluminiową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.