Tarta razowa z jabłkami
Mąkę przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, ekstraktem waniliowym, masłem i jajkiem.
Składniki na 4-6 osób:
- 1 i 1/4 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
- 1 jajko
- 4-5 jabłek cynamon do posypania
- cukier brązowy do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej i połącz z cukrem, cynamonem, ekstraktem waniliowym, masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj pół godziny w lodówce. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ją rozwałkowanym ciastem. Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Ułóż na cieście, posyp cynamonem i brązowym cukrem. Tartę piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut