Tarta serowa z różami
Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem.
Składniki na 8 porcji:
Spód:
- 12,5 dag masła
- 25 dag mąki żółtko
- 3 łyżki cukru
Nadzienie:
- 40 dag twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 3 dag masła
- opakowanie budyniu waniliowego
- 8 jabłek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtko, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, wstaw do lodówki na godzinę. Jabłka umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na plastry i układaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia tak, aby zachodziły na siebie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C na 15 minut.2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj, wylep nim formę, nakłuj widelcem i piecz 15 minut w piekarniku o temperaturze 180˚C. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj ser i żółtka, ciągle miksując. Wsyp budyń, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, połącz z masą. Całość wylej na spód. Jabłka zwiń w różyczki, powciskaj je w tartę i piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.Czas przygotowania: ok. 2 godziny