Tarta śliwkowa z migdałami
Proste ciasto z owoców sezonowych.

Składniki:
- 75 dag śliwek, - 1 i 1//4 szkl. mąki, - 1/2 kostki masła, - 5 łyżek cukru pudru, - żółtko, - łyżka śmietany, - 3 łyżki powideł śliwkowych, - 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć grochem, piec 15 min. w 200 o. Ostudzone posmarować powidłami, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałowymi, piec 15 min. w 180 st. C.