Tarta szpinakowo-serowa z jajkiem
Najlepiej smakuje wiosną!
Składniki - ciasto:
- 500g mąki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 100 ml wody
- sól do smaku
Reszta składników
- 500g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 łyżki masła
- 150g sera pleśniowego typu Rokpol
- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- sos czosnkowy np. Tarsmak
Przygotowanie:
1. Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem.
2. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą cześć ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem.
3. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z sosem czosnkowym np. Tarsmak.
Smacznego!