Tarta z borówkami

Sezon owocowy w pełni. Wykorzystaj go jak najlepiej i zrób pyszną tartę z borówkami.

Tarta z borówkami
Tarta z borówkami 123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia Kasia
  • 3 łyżki wody

Składniki

dodatkowe

  • 200 g białej czekolady
  • 1 opakowania serka mascarpone
  • 300 g borówek amerykańskich
  • cukier puder
  • garść świeżych listków mięty
  • skórka otarta z limonki

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier, wodę i żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Usuń papier z obciążeniem i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem - czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką otartą z limonki i listkami mięty. 

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Świat & Ludzie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?