Tarta z borówkami

Sezon owocowy w pełni. Wykorzystaj go jak najlepiej i zrób pyszną tartę z borówkami.

Tarta z borówkami
Tarta z borówkami 123RF/PICSEL

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier, wodę i żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Usuń papier z obciążeniem i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem - czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką otartą z limonki i listkami mięty. 

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas