Tarta z borówkami
Sezon owocowy w pełni. Wykorzystaj go jak najlepiej i zrób pyszną tartę z borówkami.

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie margaryny do pieczenia Kasia
- 3 łyżki wody
Składniki
dodatkowe
- 200 g białej czekolady
- 1 opakowania serka mascarpone
- 300 g borówek amerykańskich
- cukier puder
- garść świeżych listków mięty
- skórka otarta z limonki
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj Kasię, cukier, wodę i żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy około 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Usuń papier z obciążeniem i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem - czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką otartą z limonki i listkami mięty.