Reklama

Reklama

Tarta z brokułem i pomidorkami

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2/3 kostki zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • czosnek granulowany lub zioła prowansalskie

Składniki - dodatki

  • 1 brokuł
  • 150 gram drobno pokrojonego bekonu
  • 3 jajka
  • 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, pokroić masło. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem, wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

Brokuł krótko pogotować, wystarczy zaparzyć wrzątkiem. Boczek drobno pokroić i podsmażyć, żeby wytopił się nadmiar tłuszczu. 

Na podpieczonym spodzie poukładać brokuły, boczek i pomidory. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną i przyprawami i tę mieszankę wylać na przygotowaną tartę. Piec w 180 st. C ok. 40 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje