Tarta z brokułem i pomidorkami

Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
- 2/3 kostki zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
- czosnek granulowany lub zioła prowansalskie
- dodatki
- 1 brokuł
- 150 gram drobno pokrojonego bekonu
- 3 jajka
- 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
- sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, pokroić masło. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem, wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.Brokuł krótko pogotować, wystarczy zaparzyć wrzątkiem. Boczek drobno pokroić i podsmażyć, żeby wytopił się nadmiar tłuszczu. Na podpieczonym spodzie poukładać brokuły, boczek i pomidory. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną i przyprawami i tę mieszankę wylać na przygotowaną tartę. Piec w 180 st. C ok. 40 minut.