Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Co wyjdzie z połączenia kruchego i rozpływającego się w ustach ciasta, gęstego i kremowego budyniu oraz aromatycznych jabłek? Przepis na tartę z jabłkami i budyniem, czyli doskonałą przekąskę i deser, który podbija serca wielbicieli słodkiego. Podpowiadamy, jak szybko ją przygotować.
Spis treści:
Tarta - co to za ciasto?
Podawana na słodko lub wytrawnie, tarta to przykład uniwersalnej potrawy, która wybitnie smakuje nie tylko z owocami i warzywami, ale także sosem i mięsem. To nic innego jak idealnie kruchy spód, którego środek wypełnia się ulubionym nadzieniem. Od innych wypieków odróżnia ją brak tak pożądanej puszystości. Zamiast tego na talerzu króluje solidna i chrupiąca konsystencja.
Początkowo tart zupełnie nie utożsamiano z deserowym charakterem. Na dworskich stołach królowały wypieki pełne soczystego mięsa. Dopiero upływ czasu sprawił, że doceniono także wydanie z kremem, warstwą świeżych owoców i galaretką. To deser całoroczny, do którego z powodzeniem wykorzystamy owoce dostępne w sklepach. Za jedno z ciekawszych połączeń uważa się duet budyniu waniliowego i jabłek zanurzonych w syropie cukrowym.
Sprawdź: Pyszna tarta z jabłkami
Krucha tarta z jabłkami i budyniem
Ochota na słodką przekąskę pojawia się niespodziewanie i nie pozwala skupić się na niczym innym. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami sklepowych deserów, w prosty i szybki sposób możemy wyczarować coś w domu. Idealną opcją na poskromienie apetytu jest krucha tarta z dużą ilością budyniu oraz jabłek. Nie tylko znakomicie się prezentuje, ale także roztacza przyjemny aromat i sprawia, że ślinka sama napływa do ust.
Składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na budyń
- 750 ml mleka
- 150 g drobnego cukru
- 32 g cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej
- 1 budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
Dodatkowo
- 800 g jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- Szczypta cynamonu
Sprawdź: Francuska tarta z czekoladą
Jak się robi tartę z jabłkami? Przepis
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko.
- Składniki siekamy nożem lub rozdrabniamy dłońmi, a następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
- Kruche ciasto owijamy w przezroczystą folię spożywczą, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 30 minut. W międzyczasie formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dokładnie wylepiając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
- Jak zrobić krem budyniowy do tarty? Do garnka wlewamy 500 ml mleka i zagotowujemy na małym ogniu.
- W osobnej miseczce łączymy ze sobą pozostałe mleko, cukier zwykły i waniliowy, budyń w proszku żółtka i jajko. Wymieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka.
- Zawartość garnka podgrzewamy cały czas mieszając. Początkowo mogą pojawić się grudki, jednak po kilku minutach budyń nabierze idealnie kremowej konsystencji.
- Tak przygotowany gęsty budyń pozostawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia, a następnie przekładamy na kruchy spód.
- Do niewielkiej miski wlewamy wrzątek, dodajemy sok z cytryny, cynamon, mąkę ziemniaczaną i cukier. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy pokrojone w cienkie plastry jabłka, a po chwili wyciągamy z niej owoce.
- Plasterki jabłek układamy na warstwie budyniu w różyczki lub inne fantazyjne wzory. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
- Upieczoną tartę z budyniem i jabłkami wyciągamy na kratkę. Kiedy całkowicie wytraci temperaturę, posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź również: