Drożdżówki, smarowidła, kluski leniwe - Ewa Wachowicz poleca przepisy z twarożkiem
Twaróg to produkt, który jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Najczęściej zajadamy się nim na śniadanie - kładąc na kromce chleba. Można też wymieszać go ze śmietaną, dodać pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem. Opcji na jego wykorzystanie jest jednak znacznie więcej!
Spis treści:
Pasta z twarożkiem i pestkami dyni
Ser biały, nazywany również twarożkiem, jest bogaty w witaminy i minerały. Jego regularne spożywanie ma pozytywny wpływ na organizm. Jeśli macie ochotę na nieoczywiste wykorzystanie tego produktu, to polecam wykonanie pasty z dodatkiem pestek dyni.
Składniki:
- 200 g sera białego
- 50 g pestek dyni
- 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
- Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu). Odstawić do przestudzenia.
- Następnie zmielić (w robocie lub w młynku do kawy). Wymieszać z serem. Wycisnąć sok z cytryny. Dodać jogurt, przyprawić solą i białym pieprzem. Wlać olej z pestek dyni i dobrze wymieszać.
Podawać do pieczywa.
Zobacz również: Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy warto postawić po 50-tce
Pierogi leniwe z masłem szałwiowym
Ser biały może być też podstawą dania obiadowego. Leniwe z dodatkiem masła szałwiowego - palce lizać!
Składniki:
- ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 15 dag mąki
- mąka do podsypania
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier brązowy
Masło szałwiowe:
- 2 łyżki masła
- 3 listki szałwii
Opis przygotowania:
- Na zbrązowiałe masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.
- Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę.
- Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.
- Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały).
- Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić.
- Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.
Zobacz również: Alternatywa dla sałatki jarzynowej. Przygotuj na Wielkanoc
Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu
Inna propozycja obiadowa to małdrzyki krakowskie, czyli placki z twarogu. Proponuję serwować je z sosem morelowym, ale sprawdzi się też każda inna konfitura.
Składniki:
- ½ kg sera białego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- cukier puder do dekoracji
SOS:
- ½ kg suszonych moreli
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki:
- Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.
- Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.
Zobacz również:Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Proste i pyszne
Tradycyjne drożdżówki z serem
Na sam koniec chcę się podzielić przepisem na tradycyjne drożdżówki z serem.
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 30 g drożdży
- 300 g mąki
- skórka z pomarańczy
- 1 żółtko
- szczypta soli
- mleko do posmarowania
NADZIENIE:
- 300 g sera białego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
- Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence. Posłodzić. Wrzucić masło. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wlać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać - powinny powstać kluski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po tym czasie uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić rękoma. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykryć i ponownie odstawić - tym razem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować. Za pomocą pierścienia wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C.
- Ser przepuścić przez maszynkę. Przełożyć do makutry. Dodać ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć.
- W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienia, np. dnem szklanki. Nałożyć farsz serowy. Posmarować mlekiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Podawać z zimnym mlekiem.
Twarożek to wyjątkowy produkt, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, jak i na słono. W zależności więc od tego, co bardziej wam smakuje, możecie wykorzystać powyższe przepisy.