Drożdżówki, smarowidła, kluski leniwe - Ewa Wachowicz poleca przepisy z twarożkiem

Twaróg to produkt, który jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Najczęściej zajadamy się nim na śniadanie - kładąc na kromce chleba. Można też wymieszać go ze śmietaną, dodać pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem. Opcji na jego wykorzystanie jest jednak znacznie więcej!

Ewa Wachowicz poleca przepisy z wykorzystaniem twarożku
Ewa Wachowicz poleca przepisy z wykorzystaniem twarożkuArchiwum autora

Pasta z twarożkiem i pestkami dyni

Z twarożku można przygotować pyszne smarowidło do chleba
Z twarożku można przygotować pyszne smarowidło do chlebaArchiwum autora

Ser biały, nazywany również twarożkiem, jest bogaty w witaminy i minerały. Jego regularne spożywanie ma pozytywny wpływ na organizm. Jeśli macie ochotę na nieoczywiste wykorzystanie tego produktu, to polecam wykonanie pasty z dodatkiem pestek dyni.

Składniki:

  • 200 g sera białego
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka  jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

  1. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
  2. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu). Odstawić do przestudzenia.
  3. Następnie zmielić (w robocie lub w młynku do kawy). Wymieszać z serem. Wycisnąć sok z cytryny. Dodać jogurt, przyprawić solą i białym pieprzem. Wlać olej z pestek dyni i dobrze wymieszać.

Podawać do pieczywa.

Pierogi leniwe z masłem szałwiowym

Pierogi leniwe to klasyk polskiej kuchni
Pierogi leniwe to klasyk polskiej kuchniArchiwum autora

Ser biały może być też podstawą dania obiadowego. Leniwe z dodatkiem masła szałwiowego - palce lizać!

Składniki:

  • ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 15 dag mąki
  • mąka do podsypania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

Masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła
  • 3 listki szałwii

Opis przygotowania:

  1. Na zbrązowiałe masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.
  2. Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę.
  3. Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.
  4.  Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały).
  5. Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić.
  6. Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu

Inna propozycja obiadowa to małdrzyki krakowskie, czyli placki z twarogu. Proponuję serwować je z sosem morelowym, ale sprawdzi się też każda inna konfitura.

Składniki:

  • ½ kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

SOS:

  • ½ kg suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki:

  1. Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.
  2. Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.
  3. Podawać z sosem morelowo-jabłkowym. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.

Tradycyjne drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem - palce lizać
Domowe drożdżówki z serem - palce lizaćArchiwum autora

Na sam koniec chcę się podzielić przepisem na tradycyjne drożdżówki z serem.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • 300 g mąki
  • skórka z pomarańczy
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania

NADZIENIE:

  • 300 g sera białego
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

  1. Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence. Posłodzić. Wrzucić masło. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić.
  2. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wlać mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać - powinny powstać kluski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Po tym czasie uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić rękoma. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykryć i ponownie odstawić - tym razem na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować. Za pomocą pierścienia wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C.
  5. Ser przepuścić przez maszynkę. Przełożyć do makutry. Dodać ciepłe masło, żółtko, cukier i cukier waniliowy. Utrzeć.
  6. W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienia, np. dnem szklanki. Nałożyć farsz serowy. Posmarować mlekiem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C. Podawać z zimnym mlekiem.

Twarożek to wyjątkowy produkt, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, jak i na słono. W zależności więc od tego, co bardziej wam smakuje, możecie wykorzystać powyższe przepisy.

Przepis na knedle z morelamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas