Reklama

Reklama

Francuska tarta z czekoladą

Przepis na delikatną, kremową tartę z białą czekoladą i truskawkami.

Składniki na ciasto

  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag zimnego masła
  • 15 dag mąki

Składniki na krem

  • 25 dag śmietany kremówki,
  • 10 dag białej czekolady,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 30 dag truskawek,
  • listki mięty do dekoracji,
  • starta biała czekolada do posypania

Ciasto: Zimne masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.

Ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia (lub posmarowaną masłem) formę do tarty o śr. 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, posyp suchym grochem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C, aż się zarumieni. Usuń papier do pieczenia razem z grochem, ciasto ostudź.

Krem: Do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj do rondelka, włóż masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (powinna powstać kremowa konsystencja).

Reklama

Krem przestudź, wylej na ciasto. Schłodź. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby krem mocno stężał. Tartę udekoruj pokrojonymi truskawkami, posyp startą białą czekoladą i obłóż listkami mięty.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>






INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tarta | przepis na tartę | biała czekolada | truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje