Tarta z burakami
W sam raz na kolację!

Składniki
- ciasto
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki śmietany 22 proc.
- sól
- farsz
- 6 małych buraków
- 30 dag szpinaku
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag białego sera
- 10 dag sera feta
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder, sól i masło. Posiekaj nożem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schłodź. Rozwałkuj, wyłóż formę i podziurkuj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj ugotowane i pokrojone buraki, szpinak, przyprawy. Posyp solą, pieprzem i duś pod przykryciem. Przełóż na upieczone ciasto. Posyp pokruszonym serem białym i serem feta. Piecz 15 minut w temp. 180°C.