Tarta z dynią i papryką
Przygotujesz ją z łatwością!

Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2,5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 5 łyżek zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
12 porcji
Składniki
na nadzienie
- 20 dag dyni
- łyżka masła
- papryka
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 15 dag sera żółtego cheddar
- 25 dag śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj przesiany cukier puder, żółtka, sól, wodę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Dynię zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój i podsmaż. 2/3 ciasta rozwałkuj, wytnij 5 kwiatków, a resztą wylep formę. Ponakłuwaj widelcem.
2. Ubij białka z solą. Dodaj żółtka, cukier, ubijaj. Wlej śmietanę, wsyp starty ser, dodaj dynię i paprykę. Wymieszaj łyżką i wyłóż na spód ciasta. Resztę ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch tarty. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Na wierzchu ułóż kwiatki, piecz jeszcze 10 minut.