Tarta z grzybami, brokułem i papryką
Kolorowo i smacznie

Składniki
- ciasto
- szklanka mąki
- 8 dag masła
- szczypta soli
- szczypta cukru
- jajko
- łyżka mleka lub śmietany
- farsz
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg białego sera
- cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 20 dag pieczarek lub podgrzybków
- czerwona papryka
- brokuł
- liście oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę połącz z masłem, solą, cukrem i jajkiem, wymieszaj, na końcu dodaj mleko, zagniataj jeszcze chwilę, włóż do lodówki. Grzyby pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blachę do pieczenia, piecz w temp. 190 st. C przez 15 minut. 2. Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki i bia- ły ser zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z podsmażoną cebulą. Przypraw solą i pieprzem. Farsz wyłóż na podpieczony spód, ułóż i dociśnij pokrojonego drobno gotowanego brokuła, pieczarki i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 190 st. C.