Tarta z jeżem bezowym
Tarta z oryginalną dekoracją

Składniki:
- 5 cytryn
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. + 3 łyżki cukru
- 1 kostka
- (25 dag) masła
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- mąka do oprószenia stolnicy
- tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:1. Z 3 łyżek cukru, mąki pszennej, 1/2 kostki masła, jajka i 2 łyżek wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Formę natłuść, oprósz ją mąką, wylep plackiem. Piecz 35 minut w 200 st. Wystudź.
2. Z cytryn wyciśnij sok. Resztę jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Sok wymieszaj z 2 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Dodaj resztę masła, zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną. Masę gotuj jeszcze minutę.
3. Wszystkie żółtka (w sumie 6) połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na spodzie. Schładzaj. Białka ubij z resztą cukru. Na wierzchu tarty zrób rozetki z bezy. Ciasto piecz jeszcze 8 minut w 225ºC.