Tarta z kremem
Ciasto rozwiń, wyłóż do formy na papier do pieczenia, zrób wyższy brzeg.
Składniki na 8 porcji:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- łyżka mleka
- 7 brzoskwiń
- 30 dag serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozwiń, wyłóż do formy na papier do pieczenia, zrób wyższy brzeg. Środek ponakłuwaj widelcem. Jajko roztrzep, wymieszaj z mlekiem, posmaruj brzegi ciasta. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
2. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Serek wymieszaj z jajkiem oraz przesianym cukrem pudrem. Wyłóż go na środek ciasta. Na wierzch ułóż połówki brzoskwiń. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie wyjmij i wystudź. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę przesianego cukru pudru. Zrób z niej kleksy na wierzchu ciasta, a następnie posyp wszystko cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok. 70 minut