Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
Nie lada gratka dla miłośników ciast z truskawkami. Chrupiące ciasto, delikatny krem budyniowy i soczyste owoce - palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: masło schłodź w zamrażalniku. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z solą. Masło posiekaj drobniutko z cukrem. Wymieszaj z mąką i zagnieć z żółtkami. Ciasto uformuj w kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu na kształt formy na tartę. Przełóż do foremki i dociśnij do dna. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj pergaminem, obciąż, np. suchymi ziarenkami fasoli lub ryżu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 15 minut. Zdejmij pergamin i dopiecz przez 5-7 minut. Ostudź.
3. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Odstaw. Truskawki umyj, oczyść i pokrój w plasterki.
4. Zrób krem: mleko zagotuj z masłem i cukrami. Jajka (w temp. pokojowej) zmiksuj z mąkami i budyniem. Mieszając mleko, wlewaj do niego powoli jajka. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź ją i wyłóż na ciasto. Rozłóż truskawki, polej tężejącą galaretką. Schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
***
#POMAGAMINTERIA
1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>