Tarta z lekką bezą

Wykorzystaj sezonowe owoce.

Składniki:

Reklama

CIASTO:

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag zimnego masła + 1 łyżka
  • żółtka

MASA:

  • 40 dag czerwonych porzeczek
  • 4 jajka
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru

BEZA:

  • 2 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło (10 dag) posiekaj i połącz z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę wysmaruj masłem i rozłóż rozwałkowane ciasto, dociskając je do spodu i brzegów. Ponakłuwaj spód. Piecz w 170°C przez ok. 20 minut. 2. Masa: śmietanę zmiksuj z jajkami i cukrami. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Umyj i osusz owoce. Beza: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj.3. Na podpieczony spód wyłóż porzeczki wymieszane z masą śmietanową. Wyrównaj wierzch i rozłóż bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 70°C i susz bezę, najlepiej przy włączonym termoobiegu, przez kolejne 15 minut. Zostaw do ostygnięcia i podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje