Tarta z lekką bezą
Wykorzystaj sezonowe owoce.
Składniki:
CIASTO:
- 15 dag mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 10 dag zimnego masła + 1 łyżka
- żółtka
MASA:
- 40 dag czerwonych porzeczek
- 4 jajka
- 350 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
BEZA:
- 2 białka
- 10 dag cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło (10 dag) posiekaj i połącz z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę wysmaruj masłem i rozłóż rozwałkowane ciasto, dociskając je do spodu i brzegów. Ponakłuwaj spód. Piecz w 170°C przez ok. 20 minut. 2. Masa: śmietanę zmiksuj z jajkami i cukrami. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Umyj i osusz owoce. Beza: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj.3. Na podpieczony spód wyłóż porzeczki wymieszane z masą śmietanową. Wyrównaj wierzch i rozłóż bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 70°C i susz bezę, najlepiej przy włączonym termoobiegu, przez kolejne 15 minut. Zostaw do ostygnięcia i podawaj.