Tarta z łososiem i brokułami
Nowy pomysł na rybę.
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
Farsz:
- brokuł
- 20 dag wędzonego łososia
- pół pęczka szparagów
- 15 dag sera gorgonzola
- 20 dag sera gouda
- szklanka śmietany 30 proc.
- 3 jajka sól pieprz
Przygotowanie:
1. Masło pokrój na kawałki, dodaj pozostałe składniki, zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie, ponakłuwaj widelcem.
2. Obierz szparagi, utnij zdrewniałe końcówki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Brokuł umyj, podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie 5 minut.
3. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i starty na tarce ser gouda, wymieszaj. Na cieście układaj brokuł, kawałki łososia, kawałki sera gorgonzola i szparagi, całość polej sosem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.