Tarta z masą malinową
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.
Składniki na 12 porcji:
Spód:
- 35 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- mąka do stolnicy
Masa:
- 60 dag malin
- 5 dag cukru
- 1 op. budyniu malinowego
- 250 ml soku z malin albo owoców leśnych
- 5-7 dag drobno posiekanych migdałów
Krem:
- 20 dag kremu czekoladowego typu nutella
- 50 ml nalewki z malin
Sposób przygotowania:
1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkuj na 2 placki. Wylep nimi 2 foremki do tarty wyłożone pergaminem. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź.
2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj z 200 ml soku. Zagotuj. Proszek budyniowy połącz z pozostałym sokiem. Wlej do owoców. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż do niej migdały. Przestudź i rozsmaruj na kruchych spodach.
3. Krem: krem czekoladowy lekko podgrzej, połącz z nalewką malinową. Rozsmaruj na masie owocowej. Tarty udekoruj odłożonymi malinami i ew. listkami melisy cytrynowej.