Tarta z musem czekoladowym

Gdy nie masz czasu spód tarty możesz przygotować z pokruszonych herbatników, wymieszanych z roztopionym masłem. Też będzie pyszna!

Tarta zachwyca smakiem
Tarta zachwyca smakiem 123RF/PICSEL

1. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp na wierzch fasolę (by dociążyła ciasto). Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 15-20 minut.

2. Do szklanej lub metalowej miski wsyp 5 dag cukru, dodaj 6 żółtek, kakao oraz śmietankę. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą i mieszaj, a masa zgęstnieje. Zestaw z garnka, dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się roztopią. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj ubitą pianę, wymieszaj.

3. Mus czekoladowy wylej na schłodzony kruchy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Tuż przed podaniem wierzch tarty posmaruj ubitą śmietanką.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas