Tarta z owocami leśnymi na herbatnikach

W sezonie letnim owoce leśne stanowią główny składnik w deserach. Dzisiaj polecamy pyszną tartę z owocami leśnymi.

Tarta z owocami leśnymi
Tarta z owocami leśnymi123RF/PICSEL

Składniki na ciasto:

  • 250 g herbatników 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g masła  

Nadzienie:

  • 300 g malin, jagód i jeżyn 
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów 
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • łyżka dżemu z malin
  • dodatkowo garść świeżych owoców  

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj herbatniki, płatki owsiane i masło. Wyklej masą formę i wstaw na godzinę do lodówki.
2.
Wysyp na ciasto migdały, a następnie owoce. W misce zmiksuj mąkę, cukier, jajka i śmietankę. Wylej masę na owoce.3. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Wierzch powinien być złocisty. Przed podaniem podgrzej dżem, wymieszaj z łyżeczką wrzątku i posmaruj nim tartę. Posyp świeżymi owocami.

Herbatniki zawierają już cukier. Jednak jeśli obawiasz się, że spód tarty może być zbyt wytrawny, do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pół szklanki cukru.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas