Tarta z owocami leśnymi na herbatnikach
W sezonie letnim owoce leśne stanowią główny składnik w deserach. Dzisiaj polecamy pyszną tartę z owocami leśnymi.
Składniki na ciasto:
- 250 g herbatników
- 2 łyżki płatków owsianych
- 100 g masła
Nadzienie:
- 300 g malin, jagód i jeżyn
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki
- łyżka dżemu z malin
- dodatkowo garść świeżych owoców
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj herbatniki, płatki owsiane i masło. Wyklej masą formę i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Wysyp na ciasto migdały, a następnie owoce. W misce zmiksuj mąkę, cukier, jajka i śmietankę. Wylej masę na owoce.3. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Wierzch powinien być złocisty. Przed podaniem podgrzej dżem, wymieszaj z łyżeczką wrzątku i posmaruj nim tartę. Posyp świeżymi owocami.
Herbatniki zawierają już cukier. Jednak jeśli obawiasz się, że spód tarty może być zbyt wytrawny, do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pół szklanki cukru.