Tarta z pomidorami i mozzarellą
Pełnia lata, więc do szczęścia wystarczą pomidory, zioła i trochę sera, by przyrządzić smaczne danie. Tarta z pomidorami i serem mozzarella, doprawiona ziołami prowansalskimi nie wymaga zbyt wiele pracy i stania przy kuchni, co w letni dzień ma znaczenie...
Pomidory to cenne warzywo ze względu na zawartość likopenu. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Ponadto pomidory zawierają bardzo dużo potasu, który należy uzupełniać, gdy na dworze panuje upał. To także cenne źródło witaminy C. Ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Pomidor zawiera także witaminy A, E, K, kwas foliowy, witaminy grupy B.
Nic dziwnego, że pomidory są tak popularne w sezonie letnim. "Witajcie pomidory!"
W naszym daniu, pomidor, szynka i mozzarella podawane są na chrupiącej bazie z ciasta francuskiego. Smaczna tarta, w której zioła prowansalskie aromatyzują znakomicie całość potrawy. Do dzieła!
Do przygotowania dania potrzebujemy: 900 g pomidorów podłużnych, obranych ze skórki, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 łyżki musztardy, 3 plasterki szynki, 1 łyżkę ziół prowansalskich, 1 kulę mozzarelli, sól i świeżo zmielony pieprz.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z ziołami prowansalskimi, aż odparują i staną się gęste.
Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia, a następnie rozkładamy ciasto francuskie na całej blaszce. Nakłuwamy ciasto widelcem. Smarujemy je najpierw musztardą, na całej powierzchni. Umieszczamy kolejno: pokrojone plastry szynki, pomidory a następnie plasterki mozzarelli.
Pieczemy tartę przez 20 minut w temperaturze 120 st. C. Podajemy na ciepło razem z ulubioną sałatką. (PAP Life)