Tarta z renklodami
Idealna na piknik.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 6-8 dużych śliwek, np. bordowych renklod
- dżem śliwkowy
Przygotowanie:
1. Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż składniki połączą się. Podsyp odrobiną mąki blat i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 50 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj na koło ok. 32 cm. Ułóż je na blasze na papierze.
3. Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy brzeg.
4. Wyjmij pestki ze śliwek. Pokrój owoce i ułóż je na migdałach. Posyp resztą cukru (można dodać więcej, jeśli śliwki są kwaśne). Zegnij brzegi ciasta na śliwki.
5. Piecz 30 minut. Podgrzej dżem, posmaruj nim wierzch ciasta i piecz jeszcze 5 minut (ciasto powinno być złote).