Tarta z rumianą kopułą
Goście będą zachwyceni!

Składniki
- 15 dag masła (lub margaryny)
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 4 żółtka
- nadzienie
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 1/2 szkl. posiekanych migdałów
- 60 dag truskawek
- kopuła bezowa
- 3 białka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz tłuszcz i mąki do formy
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj cukier, masło i żółtka. Szybko zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. 2. Formę do tarty (śr. 30 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 35 minut w 190 st. Wystudź. Migdały wymieszaj z dżemem. Posmaruj tym kruchy spód. Na to wyłóż pokrojone truskawki. Bezę przygotuj wg przepisu podstawowego. Posmaruj nią owoce. Zapiekaj 7-10 min w 200 st, aż ładnie się zrumieni.