Tarta z serami i pieczarkami
Dla całej rodziny.
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 20 dag pieczarek
- cebula
- pomidor
- 30 dag różnych serów (np. gouda, kozi, gorgonzola, mozzarella)
- 4 jajka
- kubeczek śmietany 18 proc.
- 1 łyżka masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę, szczyptę soli, posiekane masło i jajko szybko wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem formy, nakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w 180°C.
2. Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż na łyżeczce masła. Dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż. Wszystkie rodzaje sera i pomidora bez skórki pokrój w plastry. Białka ubij, dodaj żółtka, śmietanę, ubij. Dodaj przyprawy. Na cieście układaj wszystkie składniki, zalej sosem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.