Tarta z truskawkami
Pyszna i bez cukru.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g schłodzonego masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- jajko krem: opakowanie serka mascarpone
- łyżeczka ksylitolu
- ok. 500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę przez grube sito
- Dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i miód, szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Spód i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę wylepiamy ciastem i nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Serek mascarpone mieszamy z ksylitolem.
- Na upieczony spód wykładamy masę z serka i pokrojone na połówki świeże truskawki
Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 60 minut