Reklama

Tarta z ziołowym nadzieniem

Na obiad lub kolację

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 kg marchewki
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/5 szkl. śmietany kremówki
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • po 1 łyżeczce suszonej natki i szczypiorku
  • tłuszcz i mąka do foremki

Sposób przygotowania

1. Do miseczki wsyp mąkę. Dodaj trochę soli i cukier. Do- łóż margarynę oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Formę o śr. 28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Wstaw do lodówki na 25 minut. 

2. Marchewki obierz, opłucz, gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij je, przestudź. Ułóż na schłodzonym spodzie. Pozostałe jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną i kremówką. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj suszoną natkę i szczypiorek. Wylej na wierzch tarty. Piecz ją 50 min w 175 st. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy