Tarta ze śliwkami i białym serem
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".

Składniki dla 6-8 osób:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
Masa:
- 200 g śliwek
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kaszy manny
- 30 g mąki
- 50 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Roztopić masło
- Do naczynia wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie.
- Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i wlać masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając mleko.
- Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godzinę.
- Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C
Przygotowanie przybrania:
- Do miseczki włożyć serek homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól.
- Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu.
- Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
- Na spód tarty wylać krem, rozłożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym i włożyć do piekarnika na 30-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.