Tarta ze śliwkami i białym serem

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".

Składniki dla 6-8 osób:

Reklama

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli


Masa:

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 30 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  • Roztopić masło
  • Do naczynia wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie.
  • Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i wlać masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając mleko.
  • Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godzinę.
  • Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C


Przygotowanie przybrania:

  • Do miseczki włożyć serek homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól.
  • Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu.
  • Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
  • Na spód tarty wylać krem, rozłożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym i włożyć do piekarnika na 30-40 minut.
  • Po wyjęciu  z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.




Dowiedz się więcej na temat: Tarta ze śliwkami i białym serem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje