Tarta ze szparagami
Przepyszna przystawka.
Sposób przygotowania
W wysokim garnku zagotuj posoloną wodę z 1 łyżeczką cukru. Szparagi oczyść, odetnij twarde końcówki. Pędy zwiąż w pęczek. Wstaw główkami do góry do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, przestudź. Jajka roztrzep ze śmietaną. Masę przypraw solą i pieprzem. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Ciasto rozwałkuj. Blachę (25 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem francuskim. Ponakłuwaj je widelcem. Na spodzie rozsmaruj masę śmietanową. Posyp pokruszoną fetą. Po 2 szparagi owiń 1 plasterkiem szynki albo boczku. Wiązki ułóż na masie śmietanowej. Obłóż połówkami pomidorków. Wierzch skrop oliwą. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. C. Piecz 20 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.