Tarta ze szparagami według przepisu Ewy Wachowicz. Idealna na ciepło i zimno

Szparagowa tarta według przepisu Ewy Wachowicz
Szparagowa tarta według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki na tartę ze szparagami

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 pęczki szparagów
  • 4 jajka
  • 2 szklanki śmietany 12-18 proc.
  • 300 g  sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
"Na zdrowie": SzparagiINTERIA.TVPOLSAT GO

Przygotowanie tarty ze szparagami według przepisu Ewy Wachowicz

Tarta z zielonymi szparagami
Tarta z zielonymi szparagamiEwa Wachowiczarchiwum prywatne
  1. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. 
  3. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. 
  4. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 1/2 godziny wstawić do lodówki. 
  5. Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. 
  6. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem. 
  7. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  8. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans. 
  9. Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę. 
  10. Połowę sera zetrzeć na grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. 
  11. Wrzucić do jajek ze śmietaną. 
  12. Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. 
  13. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 
  14. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. 
  15. Na wierzchu ułożyć główki szparagów. 
  16. Wstawić na 1/2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  17. Podawać na ciepło lub na zimno.