Tak przygotowane szparagi zawsze się udają. Sprawdzone triki
Sezon na szparagi oficjalnie można już uznać za otwarty - w sklepach coraz częściej pojawiają się te pyszne, zdrowe warzywa, a ich cena waha się od około 52 zł do nawet 116 zł za kilogram. To nie odstrasza jednak ich miłośników, tym bardziej że szparagi są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Oto trzy proste przepisy na szparagi z patelni. Zawsze się udają.
Popularne o tej porze roku szparagi, a konkretnie szparag lekarski (Asparagus officinalis) to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Warzywo to znane było i cenione już 5000 lat temu w starożytnym Egipcie, w Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi to lekkie, zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności – w 100 g produktu znajduje się zaledwie około 20 kcal. Mają niski indeks glikemiczny, są także źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych takich jak:
- beta-karoten
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina C
- potas
- magnez
- wapń
- jod
- żelazo
- cynk
- fosfor.
Po szparagi z powodzeniem sięgać mogą diabetycy, osoby na diecie czy chcące zachować szczupłą sylwetkę. Niska kaloryczność i wartości odżywcze to nie jedyna zaleta tych warzyw - szparagi wyróżniają się także specyficznym, delikatnym smakiem - można serwować je solo lub jako dodatek do ulubionych potraw. Jak je najszybciej przygotować?
Jak zrobić szparagi na patelni?
Pierwszym krokiem jest wybranie warzyw - najlepiej sprawdzą się świeże, cienkie szparagi, których nie trzeba obierać. Są one bardzo smaczne i szybko miękną w trakcie obróbki termicznej. Pęczek szparagów należy delikatnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i oderwać zdrewniałe końcówki - szparag sam pęknie tam, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Szparagi należy następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy następnie masło, najlepiej klarowane i dodajemy ulubione dodatki.
WAŻNE: Szparagi należy przekładać w trakcie smażenia przy pomocy szczypiec. Powinny się równomiernie zarumienić.
Oto trzy sprawdzone przepisy na szparagi z patelni.
Szparagi na patelni z masłem
Składniki:
- pęczek młodych zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj szparagi, a następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Idealnie sprawdzi się tutaj masło czosnkowe.
- Szparagi smaż do 15 minut, ale prawdopodobnie już po 10 minutach będą idealne.
Szparagi z patelni z bułką tartą
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Przygotuj szparagi. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, lekko posól.
- Smaż szparagi aż zmiękną i podawaj ciepłe.
Przed smażeniem możesz także lekko obgotować warzywa przez 15 minut, w słonej wodzie z dodatkiem cukru.
Szparagi na maśle z czosnkiem
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 większy ząbek czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Umyte, przygotowane szparagi wrzuć na rozgrzane na patelni masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól.
- Smaż szparagi przez kilka minut aż zmiękną. Przełóż je następnie na talerz i polej masłem. Możesz posypać je ulubionymi kiełkami.
Zobacz również: Co dobrego mają w sobie szparagi?