Tak przygotowane szparagi zawsze się udają. Sprawdzone triki

Przygotowanie potraw ze szparagów jest proste, więc wiele osób poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu
Przygotowanie potraw ze szparagów jest proste, więc wiele osób poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi bardzo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zwłaszcza jelito grube
Szparagi bardzo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zwłaszcza jelito grube123RF/PICSEL
  • beta-karoten
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • potas
  • magnez
  • wapń
  • jod
  • żelazo
  • cynk
  • fosfor. 

Zobacz również:

    Jak zrobić szparagi na patelni?

    "Na zdrowie": SzparagiINTERIA.TVPOLSAT GO

    Szparagi na patelni z masłem

    • pęczek młodych zielonych szparagów
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    1. Przygotuj szparagi, a następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Idealnie sprawdzi się tutaj masło czosnkowe. 
    2. Szparagi smaż do 15 minut, ale prawdopodobnie już po 10 minutach będą idealne. 
    Szparagi powinno się smażyć do 15 minut
    Szparagi powinno się smażyć do 15 minut123RF/PICSEL

    Szparagi z patelni z bułką tartą

    • pęczek zielonych szparagów
    • 3 łyżki masła 
    • 3 łyżki bułki tartej
    1. Przygotuj szparagi. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, lekko posól. 
    2. Smaż szparagi aż zmiękną i podawaj ciepłe. 

    Szparagi na maśle z czosnkiem

    Szparagi mogą być świetnym dodatkiem do obiadu
    Szparagi mogą być świetnym dodatkiem do obiadu123RF/PICSEL
    • pęczek zielonych szparagów
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 1 większy ząbek czosnku
    • sól do smaku
    1. Umyte, przygotowane szparagi wrzuć na rozgrzane na patelni masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól. 
    2. Smaż szparagi przez kilka minut aż zmiękną. Przełóż je następnie na talerz i polej masłem. Możesz posypać je ulubionymi kiełkami. 
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?