Tak przygotowane szparagi zawsze się udają. Sprawdzone triki

Sezon na szparagi oficjalnie można już uznać za otwarty - w sklepach coraz częściej pojawiają się te pyszne, zdrowe warzywa, a ich cena waha się od około 52 zł do nawet 116 zł za kilogram. To nie odstrasza jednak ich miłośników, tym bardziej że szparagi są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Oto trzy proste przepisy na szparagi z patelni. Zawsze się udają.

Przygotowanie potraw ze szparagów jest proste, więc wiele osób poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu
Przygotowanie potraw ze szparagów jest proste, więc wiele osób poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu123RF/PICSEL

Popularne o tej porze roku szparagi, a konkretnie szparag lekarski (Asparagus officinalis) to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Warzywo to znane było i cenione już 5000 lat temu w starożytnym Egipcie, w Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi bardzo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zwłaszcza jelito grube
Szparagi bardzo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zwłaszcza jelito grube123RF/PICSEL

Szparagi to lekkie, zdrowe warzywa o niskiej kaloryczności – w 100 g produktu znajduje się zaledwie około 20 kcal. Mają niski indeks glikemiczny, są także źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych takich jak:

  • beta-karoten
  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • potas
  • magnez
  • wapń
  • jod
  • żelazo
  • cynk
  • fosfor. 

Po szparagi z powodzeniem sięgać mogą diabetycy, osoby na diecie czy chcące zachować szczupłą sylwetkę. Niska kaloryczność i wartości odżywcze to nie jedyna zaleta tych warzyw - szparagi wyróżniają się także specyficznym, delikatnym smakiem - można serwować je solo lub jako dodatek do ulubionych potraw. Jak je najszybciej przygotować?

Jak zrobić szparagi na patelni?

Pierwszym krokiem jest wybranie warzyw - najlepiej sprawdzą się świeże, cienkie szparagi, których nie trzeba obierać. Są one bardzo smaczne i szybko miękną w trakcie obróbki termicznej.  Pęczek szparagów należy delikatnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i oderwać zdrewniałe końcówki - szparag sam pęknie tam, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Szparagi należy następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy następnie masło, najlepiej klarowane i dodajemy ulubione dodatki.

WAŻNE: Szparagi należy przekładać w trakcie smażenia przy pomocy szczypiec. Powinny się równomiernie zarumienić.

"Na zdrowie": SzparagiPOLSAT GO

Oto trzy sprawdzone przepisy na szparagi z patelni. 

Szparagi na patelni z masłem

Składniki:

  • pęczek młodych zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj szparagi, a następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Idealnie sprawdzi się tutaj masło czosnkowe. 
  2. Szparagi smaż do 15 minut, ale prawdopodobnie już po 10 minutach będą idealne. 
Szparagi powinno się smażyć do 15 minut
Szparagi powinno się smażyć do 15 minut123RF/PICSEL

Szparagi z patelni z bułką tartą

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj szparagi. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, lekko posól. 
  2. Smaż szparagi aż zmiękną i podawaj ciepłe. 

Przed smażeniem możesz także lekko obgotować warzywa przez 15 minut, w słonej wodzie z dodatkiem cukru. 

Szparagi na maśle z czosnkiem

Szparagi mogą być świetnym dodatkiem do obiadu
Szparagi mogą być świetnym dodatkiem do obiadu123RF/PICSEL

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Umyte, przygotowane szparagi wrzuć na rozgrzane na patelni masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól. 
  2. Smaż szparagi przez kilka minut aż zmiękną. Przełóż je następnie na talerz i polej masłem. Możesz posypać je ulubionymi kiełkami. 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas