Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie to doskonała przekąska na podwieczorek. Ser feta zapewnia jej wyrazisty smak. Tarta ze szpinakiem jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej.
Tarta ze szpinakiem - przygotowanie
1. Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.
2. W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe - na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.
3. W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
4. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.
5. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aby nadzienie się ścięło.
6. Podawać na ciepło lub na zimno.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: