Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie to doskonała przekąska na podwieczorek. Ser feta zapewnia jej wyrazisty smak. Tarta ze szpinakiem jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej.

Tarta ze szpinakiem to doskonałe, szybkie i pyszne danie
Tarta ze szpinakiem to doskonałe, szybkie i pyszne danieINTERIA.PL

Składniki

- ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80-100 ml zimnej wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli

- nadzienie:

  • 300 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Tarta ze szpinakiem - przygotowanie

1. Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.

2. W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe - na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.

3. W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

4. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.

5. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aby nadzienie się ścięło.

6. Podawać na ciepło lub na zimno.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL