Tarta ziemniaczana

Kolorowa i smaczna. Idealna na lato

Tarta ziemniaczana
Tarta ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • pęczek szparagów
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 20 dag szynki
  • 20 pomidorków
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 g koziego sera
  • sól
  • pieprz
6 osób

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki utrzyj, wbij dwa jajka, dodaj mąkę, dopraw. Spód piecz w temp. 200 st. C. 25 minut. 

2. Szparagi i groszek obgotuj 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Wymieszaj śmietanę, ser i jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokrój w cienkie paski. Na spód wyłóż warzywa z szynką, zalej sosem, na wierzchu rozłóż połówki pomidorków. Piecz kolejne 20-25 minut w temp. 180 st. C

Przepis na szwajcarski placek ziemniaczanyInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas