Tartaletki łososiowe
Idealne na przystawkę.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 pęczek koperku
- 100 ml kremówki 30 proc.
- 12 dag serka śmietankowego
- 4 jajka
- 25 dag filetu z surowego łososia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce przesianą mąkę, pokrojone masło (lub margarynę) oraz szczyptę soli. Dodaj ok. 80 ml zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
2. Umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku koperek. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ubij kremówkę z serkiem i jajkami. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wmieszaj posiekany koperek.
3. Filet z łososia oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na małe kawałki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości 4 mm. Przygotuj cztery foremki do tartaletek.
4. Na każdej foremce ułóż krążek ciasta. Dociśnij do spodu i brzegów. Ciasto na spodzie ponakłuwaj gęsto widelcem. Wylej przygotowaną masę śmietanową.
5. Na wierzchu poukładaj kawałki łososia. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz tartaletki w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.