TARTALETKI SEROWE Z PIECZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ
Pyszna przekąska. Znikają w mig!

Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- masło min. 82% – 125 g
- żółtko – 1 szt.
- sól – 1 łyżeczka
- zimna woda – 50 ml
Składniki
na farsz
- duża cebula - 1 szt.
- pomidorki koktajlowe czerwone i żółte - ok. 200 g
- ser żółty np. Gouda Serenada - 200g
- śmietana 30% - 250 ml
- żółtko - 2 szt.
- masło min. 82% - 1 łyżki
- sól, pieprz, papryka ostra - do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170 st. C (do zezłocenia).FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser np. Gouda Serenada, doprawiamy solą, pieprzem i papryką CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone na pół pomidorki oraz porwaną świeżą bazylię. Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C. Smacznego!