Reklama

Reklama

TARTALETKI SEROWE Z PIECZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Pyszna przekąska. Znikają w mig!

Składniki

  • mąka pszenna – 250 g
  • masło min. 82% – 125 g
  • żółtko – 1 szt.
  • sól – 1 łyżeczka
  • zimna woda – 50 ml

Składniki na farsz

  • duża cebula - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte - ok. 200 g
  • ser żółty np. Gouda Serenada - 200g
  • śmietana 30% - 250 ml
  • żółtko - 2 szt.
  • masło min. 82% - 1 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra - do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170 st. C (do zezłocenia).

FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser np. Gouda Serenada, doprawiamy solą, pieprzem i papryką 

CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone na pół pomidorki oraz porwaną świeżą bazylię. Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C. 

Smacznego!

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje