TARTALETKI SEROWE Z PIECZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ
Pyszna przekąska. Znikają w mig!
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170 st. C (do zezłocenia).
FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser np. Gouda Serenada, doprawiamy solą, pieprzem i papryką
CAŁOŚĆ: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone na pół pomidorki oraz porwaną świeżą bazylię. Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C.
Smacznego!